Събития


България спечели 1-во място в категорията за най-устойчив проект на първия Конгрес за млади фермери
06/12/2012 - 06/12/2012
На 6 декември в Европейският парламент в Брюксел се проведе първият Европейски конгрес на младите фермери, организиран от Групата на ЕНП в ЕП. На конгреса бяха представени кандидатурите на Чехия, Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Латвия, Люксембург, Австрия, Полша, Португалия, Словения, Ирландия, Литва и България.
Слова направиха председателят на Групата на ЕНП Жозеф Дол, координаторът на ЕНП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони Алберт Дес и домакините на събитието Естер Херанц Гарсия и Нуно Мело.
Българският евродепутат Мария Габриел, член на Комисията по земеделие в ЕП бе посланика на младите фермери от България. Тя представи кандидатурите от страната за наградата за най-добър иновативен млад земеделски стопанин.На първо място евродепутатът изказа благодарността си към организаторите на чудесната инициатива, след което благодари на всички нейни колеги-посланици на страните си и организации за присъединяването им към проекта.
Мария Габриел акцентира на това, че от българските кандидатури ясно си проличава как членството в ЕС е допринесло изключително много за модернизацията и иновацията на земеделските стопанства.
"Земеделието и животновъдството са част от живота им още от тяхното детство, пишат и самите млади фермери. Интересите им са били винаги свързани с развитие в тази област, но те започват да гледат на Zемеделието като бизнес едва след приемането на България в ЕС, благодарение на мерките, заложени в ОСП и Съюза. "Мечтите се превърнаха в идеи, а идеите в реалистични сериозни проекти през 2007 г.", пише един от нашите кандидати. Ето защо като посланик на младите фермери от България искам да изкажа своята радост от това, че българските фермери са тук днес", сподели българският евродепутат.
Като посланик на българските млади фермери, г-жа Габриел обърна внимание на регионите, които фермерите представляват, подчертавайки един от сериозните проблеми - младите земеделци са принудени да напускат селските райони заради липсата на услуги и перспективи за развитие.
"В кандидатурите на България ясно си проличава, че фермерите са иновативни за регионите, в които живеят. Те успяват да се преборят със спецификите на своите райони и да превърнат фермите си в модели на развитие", изтъкна българският евродепутат.
Тя изтъкна и друга основна характеристика на българските кандидатури - екологичната насоченост на проектите. "Всички кандидати по един или друг начин се опитват да допринесат за екологичността н фермите си и азТърсене