Събития


Изложението “Селското стопанство и всичко за него”
04/08/2015 - 08/08/2015
За 23-и пореден път Добрички панаир отваря врати за изложители в областта на земеделието. Изложението ще се проведе от 4 до 8 август. Очаква се над 80 фирми да вземат участие в престижния форум. Те са както познати дългогодишни участници на панаира, така и нови изложители.

Този път мястото е променено, заради изпълнение на проект за подобряване на градската среда по Оперативна програма Регионално развитие, съобщават организаторите на панаира. Теренът, които община Добрич предоставя на изложението "Селското стопанство и всичко за него", също е обект на реконструиране.

Наистина общината ни изненада с това, че трябва да променим мястото, което е добре познато и с което изложители и посетители са свикнали, но разбираме, че това е в полза на жителите на Добрич, каза специално за “Български фермер” Звезделина Иванова, управител на Добрички панаир. Надяваме се и изложителите да ни разберат. Полагаме усилия да спазим поетите ангажименти към тях и да оправдаем гласуваното ни доверие, добави тя.

Новите площи за изложението вече са готови. Те са както открити, така и закрити - тип павилиони, където са разположени щандовете на изложителите.

Доскоро традиционно изложението Селското стопанство и всичко за него се провеждаше в края на август. От миналата година то бе изместено в началото на месеца. Решихме да запазим изложението отново в началото на август, защото смятаме, че е много по-удобно, сподели Звезделина Иванова. Миналата година проведохме анкета сред изложителите и над 50 на сто от тях заявиха, че одобряват по-ранни дати.

Фирмите, производители и представители на семена, предпочитат този по-ранен период съвсем основателно. В момента върви кампанията за продажба на семена и хибриди от есенниците - пшеница, ечемик и рапица. Съвсем нормално е в този период, когато семенарските компании реализират сделки с производителите, те да са на изложението. Традиционно тези фирми ще са акцента на изложението, тъй като са в разгара на кампанията си.

От друга страна началото на август е по-удобно за производителите, тъй като тогава те са ожънали есенниците и са в процес на подготовка за новия сезон. В последните години, заради климатичните промени, жътвата на царевицата и слънчогледа се изтегли по-рано - на места края на август. Така това време става неудобно за фермерите за посещение на панаира.

Освен семената, които ще са акцент на изложението, посетителите могат да видят разнообразна агротехника, в помощ на средните и дребни производители, агрохимични кТърсене