Събития


Гайдарски събор Илинденските поляни
01/08/2015 - 02/08/2015
Всяка година в началото на август на Илинденските поляни край родопското село Гела се събират местни родове. Традицията датира от далечното минало, но спазва се и днес. От нея тръгва идеята за гайдарското надсвирване, което се провежда вече 13-а година.Тази година празникът ще се проведе на 1-ви и 2-ри август.
Местният събор се е превърнал във фестивал на автентичния родопски фолклор, а изпълненията имат и конкурсен характер, отбелязва БГНЕС. Изпълнителите задължително свирят на каба гайда, а в зависимост от възрастовата група трябва да изпълнят различни по трудност мелодии.
От няколко години гайдарският събор вече се превърнал в международен. И тази година се очакват изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция, Великобритания и Шотландия. В статистиката на фестивала са отбелязани и възрастовите рекорди – най-малкият гайдар е на 5 години, най-възрастният е на 85.
Община Смолян организира извънредна транспортна линия от областния град до селото, автобусите тръгват в 8.00, 9.00 и 10.00 часа пред храма „Св. Висарион Смоленски“.Търсене