Събития


В швейцарското посолство отпразнуваха националния си празник с български храни
03/08/2015 - 03/08/2015
Овче и биволско сирене, кисело мляко от редки български породи, краве кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладка от горски плодове и пресен биологичен мед. Това беше основното меню за гостите, поканени на традиционния прием за отпазнуване на националния празник на Швейцария, проведен в посолството на конфедерацията в София. Храните са производство на осем производители от екологичните зони „Натура 2000“, чиито стопанства се намират в Централна и Западна Стара планина.
„За нас е удоволствие и чест да представим тези продукти на нашият прием. Те показват връзката между опазената природа и устойчивия поминък на местното население и са чудесен пример за нашето партньорство и сътрудничество“, каза посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел.
Фермерите, представили продукцията си на приема, са подпомогнати по проекта „За Балкана и хората“ , финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
С помощта на проекта досега са регистрирани по Наредба 26 на агроминистерството и продават директно стоката си от мобилни хладилни витрини на пазари и изложения. Продукцията им може да може да бъде купена всяка събота на пазара в софийския квартал „Борово“.
Наред с швейцарски специалитети на приема снощи бяха представени и други български продукти: сладки и соленки от първото по рода си в България Защитено кафене на фондация „Светът на Мария“, приготвени от заетите в него хора с интелектуални затруднения - още един успешен българско-швейцарски проект.Търсене