Събития


Учредиха най-голямата овцевъдна организация.Зооинж. Бисер Чилингиров от Шумен оглави най-голямата в България овцевъдна асоциация
11/12/2010 - 11/12/2010
Зооинженерът Бисер Чилингиров от Шумен оглави най-голямата в България овцевъдна асоциация. Над 100 фермери отглеждащи овце и кози се събраха в Елена за да учредят най-новата и най-многобройна браншова структура в животновъдния сектор. След дълго обсъждане на устава и приемането му беше избран за председател шуменският фермер, който отглежда над 1000 овце. Учредителите избраха УС, както и контролен съвет, в който пък влезе бившата депутатка от НДСВ Марияна Костадинова. Тя присъстваше в качеството си на фермерка, тъй като отглежда овце във великотърновското село Миндя.
Основната цел на сдружението с нестопанска цел е да представлява общия интерес на своите членове пред държавните органи и институции, както и пред международни и други сродни организации в страната и чужбина. НОА ще отстоява интересите на гилдията и по отношение на производството на овче мляко, агнета, вълна и кожа и ще разработва програми и проекти за развитие на дейността на членовете. Ще популяризира постиженията и иновациите и ще си сътрудничи с международни специалисти по отношение на селекцията на породите.
На учредителното събрание на овцевъдната асоциация присъства и румънска делегация, в която участваха представители на подобни организации от сектор "овцевъдство", както и синдикати. Стана ясно още, че организациите от двете страни гласят общо предложение до ЕК, в което се настоява за по-голямо внимание към този отрасъл. Според тях има нужда да бъдат направени повече инвестиции тъй като сега, особено в България, доенето и храненето на овцете се извършва на ръка. Показателна е статистиката, според която инвестициите в българското овцевъдсто в частта по модернизиране на производствената дейност представляват едва 0,03% от общия размер на инвестиции в животновъдството , т.е. парите сега са най-вече при кравефермите.
Пред репортер на Фермер.БГ румънските им партньори съобщиха, че по този повод вчера са разговаряли с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, който е и бивш техен земеделски министър и неговите думи са били, че ще съдейства. Дауте Георге от Румъния, който е потомствен овцевъд и председател на фондацията на овцевъдите и козевъдите, в която са включени абсолютно всички браншови асоциации, съставени от стопани отглеждащи овце и кози обясни, че днес са посетили десетина български ферми и са констатирали, че те са прилични, видели са енергия в стопаните, но животните били хилави.
Инж. Джеордже Лунгу - председател на синдиката на овцевъдите в Букурещ съобщи, че както при тяТърсене