Събития


Проведе се VII-то издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”
21/11/2015 - 22/11/2015
На 20 и 21 ноември в салоните на Посолството на България в Рим и Българския културен институт в Италия се проведе VII-то издание на Фестивала на българите по света „Аз съм българче”. Целта на фестивала е да допринесе за съхраняването на българското самосъзнание сред съгражданите ни зад граница и дава възможност на деца с българско потекло да се изявяват в три различни конкурса - рисунка, литература и музикално-словесно народно творчество. Това съобщиха от пресцентъра на Посолството на Р България в Рим.
В своето приветствено слово Посланик Марин Райков поздрави с добре дошли повече от 80 деца от 11 български училища от Испания, Германия, Унгария, Сърбия и Италия. Той посочи, че с провеждането на този празник в момент на изострена обстановка след събитията в Париж ние ясно казваме “Не на насилието и страха. Не, ние няма да променим начина си на живот. Ще продължим да се радваме на нашите деца и ще запазим и защитим своите ценности.” Посланик Райков оправи призив да помним миналото си, да се гордеем с него и да бъдем винаги решителни, за да предадем на децата си съзнанието за тяхната българска идентичност.
По повод на събитието бяха изпратени поздравителни адреси от министър-председателя на България, г-н Бойко Борисов, и Вицепрезидента Маргарита Попова. Премиерът на България поздрави организаторите и участниците във Фестивала „Аз съм българче” за техния труд, воля и постоянство за популяризирането на българския език и култура в чужбина. Той подчерта, че един от водещите приоритети на правителството е да защити правата на българските граждани зад граница. От своя страна, Вицепрезидента на Републиката, г-жа Маргарита Попова, отправи искрени поздравления по повод провеждането на “този празник на таланта и оптимизма, носещ красивото име “Аз съм българче”.
Фестивалът в Рим се състоя в два последователни дни, като Посолството осигури всички необходими мерки за гарантиране на сигурността на над 160 гости. На 20 ноември беше представена изложба на 70 детски рисунки, като заместник-председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Димитър Владимиров, връчи наградите на победителите. На следващия ден бяха проведени три различни мероприятия – кръгла маса, на която български учители и културни асоциации споделиха своя опит при организирането на учебната и културна дейност зад граница, детски празник с игри и песни в Българския културен институт и заключителен концерт в Посолството с изпълнение на народни танци, рецитал на стихотворения и прочит на есетаТърсене