Събития


Пролетен празник на животновъдството и земеделието в Кресна
06/04/2013 - 06/04/2013
Наближава второто издание на вече традиционния „Пролетен празник на животновъдството и земеделието”.

На 6 април Кресна отново ще бъде във вихъра на най-мащабното подобно събитие в западна България. Само по себе си събитието е уникално, защото представлява уникална смесица от взаимно свързани теми участници и събития в областта на животновъдството, земеделието кулинарията, опазването на природата и традиционната култура. Това е празник на българските изконни традиции. Основна тема са оригиналните български породи и сортове.

В рамките на празника ще се проведат две специализирани изложби от национален ранг - поредната изложба на какаракачански кучета организира „Международна асоциация каракачанско куче” и втора специализирана изложба на местни породи кози, чиито основен организатор е „Асоциация за автохтонни породи кози в България”. Интереса към тези изложби е много голям и се очакват рекорден брой изложители от цялата страна. Ще бъдат представени и автохтонни породи овце из между които каракачанска, дъбенска, елинпелинска, маришка вакла и др. Ще се представят автохтонни породи коне от ценни развъдни линии.

Участие в събитието ще вземат национални развъдни организации работещи за опазване на автохтонни породи, природозащитни организации, действащи сдружения на производители на биологични и натурални храни между които Развъдна асоциация за местни породи овце, Асоциация за развъждане на местни – автохтонни породи в България, Център за редки породи – Влахи, Сдружение за дива природа – Балкани.

Пролетният празник на земеделието и животновъдството в Кресна е сериозна стъпка в посока да се съхрани оригиналът. Това е и мотото на организаторите за събитието. Производители на млечни и месни продукти, традиционни напитки и производители на земеделска продукция, майстори на занаятите ще демонстрират своите постижения. Посетителите ще могат да дегустират и оценят качествата на натуралните и био продукти, както и да научат за технологията на тяхното производство.

На празника, хора и организации ще участват като представят идеи и концепции в областта на опазването на българската природа. На свои щандове ще се представят образователни програми и институции в тази сфера. Из между тях Образователен център за едри хищници, с. Влахи и Училище за природа, с. Влахи и др.

Празника ще се „подгрява” от музикални изпълнители на автентичен фолклор. Една от големите атракции ще бъдат и бауджерите със своите костюми направени от кожи на калоферски кози и съпрТърсене