Събития


Гергьовска трапеза на зелено очаква гостите на празника - с агнешко месо, пресен лук и чесън, прясно сирене, салата, пиле, прясно издоено мляко, баница, обредни хлябове и вино, врящ курбан
08/05/2016 - 08/05/2016
Гергьовските традиции ще оживеят на 8 май в село Прилеп в близост до етнографски комплекс "Чифлика Чукурoво".
Автентична гергьовска трапеза на зелено очаква гостите на празника - с агнешко месо, пресен лук и чесън, прясно сирене, салата, пиле, прясно издоено мляко, баница, обредни хлябове и вино, врящ курбан. Фолклорна група ще представи програма пред гостите от 11.30 ч. Всеки от посетителите ще може да се залюлее на гергьовска люлка и да се претегли на едновремешен кантар за здраве, както е по традиция. Характерният обичай залюляване предлага на деца, моми и жени да се залюлеят на въжени люлки украсени с цветя. Добруджанци са вярвали, че колкото по-нависоко отива люлката, толкова по-високи ще бъдат житните класове.
Този и други народни обичаи ще бъдат възстановени в празничния ден в село Прилеп на пикник Юрта до етнографски комплекс „Чифлика Чукурово”. Посетителите ще могат да облекат традиционни костюми от региона, да пояздят коне, да се включат в работилничките по народни занаяти. Опитен водещ - аниматор по време на празника ще предложи на гостите да участват в юнашките игри с награди, анимация с народни инструменти и занимателни игри в езерото.
Голямата атракция на събитието са „мазните борби” или както ги наричат още „пехливански борби”, в които победителят ще бъде награден с жив коч.
Селски пазар за местни хранителни продукти ще допълва автентичната атмосфера.

Село Прилеп се намира на 20 км от к.к. Албена.
Организатор на събитието е фирма Нордекса ЕООД.
Цена за един куверт 20 лв., включва консумация на вино, ракия и салата без ограничение, безалкохолна напитка, основно ястие курбан, а за вегетарианците чукуровски боб в гърне.

За компании и семейни събирания по предварителна заявка:
-агне на чеверме – 300 лв.
-печено агне на пещ - 250 лв.
-печено прасенце на пещ - 170 лв.
-печен петел на пещ - 50 лв.

Краен срок за закупуване на куверти 30 април 2016 г.
За предварителни заявки, записвания и въпроси на телефони:
0888 750 758 – Стефка Петрова
0888 469 816 – Невена Йорданова

Банкова сметка
IBAN- BG73FINV91501016406037
BIC- FINVBGSF
НОРДЕКСА ЕООД
Основание: Куверт Гергьовски сбор

https://bg-bg.facebook.com/chukurovo.chiflikaТърсене