Събития


Мирослав Найденов:Държавата реагира незабавно.Въпреки негативни прогнози за реколтата не се сбъднаха, има поскъпване на фуражите, което води до повишаване на цените на млякото и месото.
10/11/2012 - 28/05/2013
Въпреки че направените в края на лятото негативни прогнози за реколтата не се сбъднаха, има поскъпване на фуражите, което води до повишаване на цените на млякото и месото, коментира земеделският министър Мирослав Найденов в предаването "Седмицата" на Дарик.
Пазарът няма да позволи нито драстично поскъпване на хляба, нито недостиг, категоричен беше министърът.
"Държавата реагира незабавно. Стартирахме плащания към животновъдите. Изтеглихме първо плащанията, които нормално правим през декември – плащанията на глава добитък за крави, овце, кози. Не само, че ги изтеглихме два месеца по-рано, а от първоначалните разчети например трябваше да дадем по 140 лева на крава, успяхме да дадем по 200 лева. На овцете от първоначално очаквани около 29, дадохме 41 лева. До дни стартира плащането на 20 млн. към свиневъди и птицевъди, и то промишлените, големите стопанства", обясни той.
Попитан дали това е начинът цените на храните да не растат, Найденов отговори, че според него трябва, "когато в определен сектор има подобна ситуация, ако държавата разполага с финансов ресурс, да го насочи навреме и то точно където трябва".
"Това правим в момента и е факт, че въпреки мрачните прогнози, има ръст нагоре на цените, но не е това, което прогнозираха".
Т. нар. промоции на основни хранителни продукти изиграха своята положителна роля, добави земеделският министър: "Това бяха промоции на три големи търговски вериги, които продължават и днес. Те доведоха до това социално слабите хора, хората в неравностойно положение да могат също да имат сигурност при продуктите от първа необходимост. Въпреки многото критики, продължавам да твърдя, че ако не бяхме направили това, ако не разговаряхме и не търсехме подкрепата на тези мощни търговски вериги, нещата щяха да изглеждат по-тежко".
Относно следващата реколта, Мирослав Найденов каза, че се сее повече, в сравнение с 2011 г.: "Повече площи са засети с пшеница, макар че имаше мрачни прогнози от националната асоциация на зърнопроизводителите, които вещаят тежка реколта. Много е рано, не можеш през есента да кажеш каква ще бъде реколтата лятото. Ако всичко върви добре, ако няма някакви тежки катаклизми в зимата и пролетта, ако има достатъчно вода, (проблемът тази година беше безводието), според мен няма данни за притеснение".

В бюджета за 2013 г. с процент и половина по-малко са не парите за сектора на земеделието, а за администрацията, добави ресорният министър Мирослав Найденов в предаването "Седмицата". Ние ще оптимизираме администрациТърсене